Hoewel de daling van de hypotheekrente beperkt is, is het nu de derde week op rij dat de rente daalt. De rente wordt beinvloed door de kapitaalmarktrente. Kapitaalmarktrente is de prijs die tot stand komt door vraag en aanbod. Hier hebben factoren, zoals inflatie, monetair beleid en internationale ontwikkelingen invloed op.

De hypotheek rente voor 10 jaar en 20 jaar vast is gemiddeld met ongeveer 0,05% gedaald. Een gevolg hiervan was dat de helft van de geldverstrekkers de hypotheekrente verlaagde. Bij een 10 jaar vast was het net iets meer dan de helft. Men verwacht dat de dalingen verder door zullen zetten de komende week, omdat de marktrentes ook nog steeds dalen.

Als de kapitaalmarktrente daalt is er ook ruimte om de hypotheekrente te verlagen. Vorige week daalde de kapitaalmarktrente meer dan rente van de hypotheek. Bij hypotheekverstrekkers zie je vaak dat men naar elkaar kijkt. Als de een de rente verlaagt of verhoogt dan doet de ander dat ook.

Daarnaast hebben hypotheekverstrekkers vaak bepaalde doelstellingen. Sommige moeten per jaar zoveel miljarden aan hypotheken afsluiten. Mochten een hypotheekverstrekker haar doelstellingen al behaald hebben, dan heeft deze meer speling bij het aanpassingen van de rentes. Als er nieuwe doelstellingen worden opgesteld is het dus mogelijk dat ook de rente weer iets veranderd. Het zou dus heel goed kunnen dat de hypotheekrente volgend jaar weer meer daalt, aangezien de verstrekkers dan nieuwe doelstellingen hebben opgesteld.

Bron: De Telegraaf